Vadvizi pontyok nyomában
2012-06-10 22:39:53
Bia Carp Lake Április
2012-04-20 22:39:30


2011. A pontyok éve
2012-03-30 18:02:51
 

 

 

 

 

 


 

Carplove


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bojlis bot teszt

A tesztalanyok : Fox Warrior ES 13’ 3.25lb

                                       SHIMANO TRIBAL-A 390 3lb
                                       ULTIMATE BIONIC 390 3 lb
                                       SHIMANO TRIBAL XTRB 390 3.5 lb
                                       SHIMANO VENGEANCE 390 3.5 lb
                                       CHUB OUTCAST 12’ 3.5 lb
 
 
 
Kezdjük a Fox belépő szint botjával a Warrior ES- el, annak is a 13’ (láb) 390cm –es, 3,25 librás változatával. Ez a botsorozat igazi sikerszéria, árával és teljesítményével nem igazán tud a konkurencia mit kezdeni. Nem hiába 2006-ban besöpörte Angliában a legjobb botnak járó díjat a kategóriájában. De nézzük mivel is állunk szemben, sajnos a bot egy egyszerű nejlon tokban érkezik új gazdájához. Ez senkit se rettentsen el tőle, ennek a pálcának úgyis párnázott tartóban a helye. A blankja (bot teste) egy egyszerű mattfekete bevonatott kapott, a gyűrűzése szilicium carbid SLIKS, amiből 7 darab található rajta. A mérete 40,30,25,20,16,16,14, megemlíthetjük még a csúszásmentes bevonattal készült nyelet illetve a nagyméretű orsókat is befogadó FOX orsótartót, amiben Betalight tartót is találunk. Mivelhogy angol botról van szó az elmaradhatatlan zsinórbeakasztó sem hiányozhat róla. Alapos gyártó a FOX, úgyhogy optimális terhelhetőséget is kapunk, ami 3oz azaz uncia, ez átszámítva 85g. Gyakorlati tapasztalatom és a vásárlók egybehangzó véleménye, hogy bőven van tartalék a botban, így aki szeretne nagy távolságot elérni az bátran kísérletezhet nagyobb ólmokkal is. Kézbe véve a botot érezhetjük, hogy nem túl gyors az akciója. Kicsit megrázva hosszú másodpercekig bólogat a spicce, tehát egy lágyabb karakterisztikájú blankkal rendelkezik. Aminek a pontyhorgász igazán örülhet, mert így a fárasztások élvezetesebbek és biztonságosabbak Összevetve a Warrior egy nagyon jó bojlis bot. A gyártó nem esett szélsőségekbe, talán ezért lehet vele igazán messzire dobni, majd biztonságosan fárasztani.
 
 
Másodikként nézzük a Shimano 2009-es üdvöskéjét, a Vengeance (bosszú) nevezetű botot. A Vengeance-t, az Alívío botcsalád fölé helyezi a rangsorban a gyártó, amely botcsalád szintén megújúlt 2009-re. A bottest Xt 30-as karbonból készült mattfekete festéssel, Vibra Lock orsótartóval, amit a pergető botokról vettek kölcsön, így majd jobban érezzük a pontyokat -gondolom. Ezt az orsótartót a megújult Force Master is megkapta. Ennek az orsótartónak az a lényege, hogy a tetején van egy ovális kivágás, ahova a hüvelykújjunkat téve érezzük a blank minden egyes rezdülését. Itt is megkapjuk még a zsinórcsíptetőt. Hat darab HL SS vezetőgyűrű van a boton, ami 396cm hosszú és a szállítási hossza 202cm. A súlya 390g, illetve itt kapunk még egy maximális dobósúlyt, ami 160g. A botot kézbe véve érezhetjük, hogy nagyon lágy a karakterisztikája, a tesztpéldány 3,5 librás volt, de 3-nak sem éreztük. Ennek ellenére a dobásoknál meglepően jól muzsikált, terhelhetősége viszont 120g-nál nem több, ettől nagyobb ólmot nem ajánlok rá.
 
 
 
Harmadik a Tribal. A 396cm-es 3 librás változata. A bottest XT300-as karbonból és bioszálak kombinációjából készült. Ez a bot Fuji gyűrűsorral kerül forgalomba, amelyekből 6 darab található rajta. A bot különlegessége az úgynevezett SLIDE N GRIG orsótartó, amely arra jó, hogy ott helyezhetjük el a nyélen az orsót, ahol akarjuk. Találunk még rajta mélységméréshez való jelzéseket. A bot érzésre nagyon feszes. Létezik egy lágyabb széria is a fish playing action, amit egytalpas gyűrűkkel szerelnek fel. A mi példányunk a long range action fajtából való, amit a távoli dobásokhoz készítettek. Az maximális terhelhetősége 125g. A bot súlya 368g, a szállítási hossza 201cm.
 
 
A negyedik a Tribal XT-B Specimen, 13láb, 3.9m hosszú, 3,5 lb-ás változata. A bottest alacsony gyantatartalmú, bioszál erősítésű, XT300-as karbon. A gyűrűk Shimano Ti-Lite S.I.C nevezetűek, erős korrózióállóság és csúcsteljesítmény áll a katalógusban. Botunkon 6 db található ezekből a gyűrűkből. Mindegyik nagyméretű, a keverőgyűrű 50-es méretű. Tehát a Shimano is belépett az ötvenesek táborába. Az orsótartó impozáns fémből készült darab. A blankja ránézésre megegyezik az XTR-A típusokéval. Erős, gerinces darab, 160g maximális dobósúllyal. Long Range Action fajtából való volt a tesztalany, 372g súllyal és 202cm szállítási hosszal. A botok közül kiemelkedett a kidolgozási minőségével. Hiánypótló darab a Tribal botok között. Igazából mindegyik családból örökölt egy kicsit és ezzel az új gyűrűsorral egy tökéletes távdobó botot kaptunk.
 
 
Az ötödik tesztalany a Chub Outkast 12 láb 360cm, 3.5 librás botja. Sajnos ebből a 13 láb hosszút nem sikerült a tesztig beszereznem, ezért a tesztben egyedüliként ez bot 360-as hosszúságú, de úgy gondolom abszolút nem vallott szégyent a 13-asok táborában. A blank első ránézésre matt fekete fényezésű, egyszerű kivitelezéssel. Az orsótartó alatti rész pedig pepitakockás mintázattal van díszítve. Hat darab SIC gyűrűvel megpakolva, hozza az angol minimál dizájnt. Egyetlen mutatós darab a boton a lézergravírozott végdugó. Ez a botszéria, arról híresült el, hogy brutális terhelésnek is kil ehet tenni. A Chub egyik teszthorgásza, Mitch Smith, ugyanezzel a példánnyal 4 oz-os, azaz 113 g-os súllyal 200 métert dobott. Ez egy remek reklámszöveg, ami nagyon mutatós a katalógusban. Ennek ellenére egy remek botot sikerült az angoloknak összehozni, élettartam garanciával.
 
 
A hatodik bot, az Ultimate 13 láb 390 cm-es, 3 librás. Erről a botról sok mindent nem is akarok mondani, kontrollbotnak volt benne a tesztben. Béla barátom saját botjai. A blankja ránézésre, úgy néz ki, mint a Shimano Beast Master-e, bioszálás karbonból csinálták. Egyszerű minimál dizájn, holland mintára.
 
 
A botok rövid bemutatásán túl vagyunk, ezek után gyakorlati teszt következik, ami egy távdobó teszt volt. Mit értünk távdobó teszten? Tulajdonképpen azt, hogy egy horgász az adott felszereléssel meg próbálja a végszerelékét a legtávolabb bedobni. A teszt átláthatósága érdekében egy orsóval, egy zsinórral, egy dobóelőkével és egy ólommal próbáltuk ki a botokat. A választás a Shimano Aero Technium 12000-esre esett, ezt 28-as főzsinórral feltöltöttük, majd Fox Tappered dobóelőkével láttunk el, az ólom pedig a Fox Horizon 121g-os lett. A tesztet a Harsányi Tavon bonyolítottuk le, Tóth Péter tógazda engedélyével. Ragyogó vérőfényes délelőtt volt, enyhe széllel. Jobban örültem volna tükörvíznek, de még így is ideálisnak mondhatók voltak a körülmények. A hőmérséklet -1 és -2 Cº volt, ami már nem volt ideális. Gondoltam is magamban - most összetörünk egy–két botot, azután megyünk is haza. Nem így történt a botokat nem érdekelte a hideg, még nagyobb terhelés mellett sem mutattak törésre való hajlandóságot, pedig a fiúk nem kímélték őket.
 
 
 
 
Még az ünnepek előtt, amikor megkerestem Béla, illetve Gyuri barátomat, rögtön rábólintottak. Azért választottam őket, mert mindketten megszállott bojlis horgászok évek óta. Horgásztam már velük és mindketten jó dobónak számítanak olyanok, akik magabiztosan és eredményesen horgásszák meg a 100 méterre vagy azon túl lévő etetésüket. A mérést a tó egyik gátjára párhuzamosan végeztük, így a gáton haladva ki tudtuk mérni a pontos méreteket és el tudtuk helyezni a mérőkarókat. A méréshez nem használtunk GPS-t, csak egy 50m-es mérőszalagot, illetve engem, aki nem kevés bátorsággal kiálltam a gátra és vártam, hogy tőlem 5-10 m-re becsapódjanak az ólmok. Ne csinálja utánam senki, de egyszerűen ezt másképp pontosan nem lehet megcsinálni. Így is csak méter pontossággal dolgoztam. Szerencsére barátaim sebészi pontossággal dobáltak a gát mellé 3-5 méterre, egyetlen félresiklott dobásuk sem volt.
 
 
 
FOX WARRIOR ES 13’ 3.25lb
                  BÉLA:  132m                    GYURI:    105m
                                134m                                 115m
                                135m                                 117m
 
SHIMANO TRIBAL-A 390 3 lb
                   BÉLA:   128m                   GYURI:     117m
                                  137m                                 121m
                                  136m                                 118m
 
ULTIMATE BIONIC 390 3lb
                    BÉLA:    132m                 GYURI:     113m
                                    134m                               110m
                                    137m                               105m
 
SHIMANO TRIBAL XTR_B 390 3.5lb
                    BÉLA:     133m                 GYURI:      123m
                                    141m                                128m
                                     139m                                130m
                                     144m                                 130m
                                     143m                                 128m
                                     140m
 
SHIMANO VENGEANCE 390 3lb
                     BÉLA:      125m                  GYURI:     110m
                                      126m                                102m
                                                                               107m
 
CHUB OUTCAST 12’ 3.5lb
                      BÉLA:      127m                   GYURI:     118m
                                       133m                                 124m
                                        132m                                 113m
 
                                       
Szerintem a teszt nagyon jól sikerült, minden bot túllépte a 110m-es eredményt, ami jónak számít, de egy bojlis pálca nem csak attól jó, hogy nagyot lehet vele dobni, hanem attól, hogy egy nagyobb ponty sem tudja lerúgni magát róla. Igazából, ha kézbe vesszük a pálcákat rögtön érezni fogjuk, melyik merevebb és melyik lágyabb. Abban is biztos vagyok, hogy hozzáértő ember, dobálás nélkül sorba rakja és eldönti, hogy melyikkel lehet nagyobbat dobni.
A két TRIBAL és a CHUB kiemelkedően merev a többihez képest, ez segítette hozzá őket a jó eredményhez. Az XTR-B-nek pedig az 50-es keverőgyűrűje járult hozzá a győzelemhez.

 

Írta: Miskolczi Gábor

Sajnos jelenleg nincs akciós termékünk!